בדיקת EEG לאבחון אפילפסיה (אא"ג)

בדיקת EEG (אלקטרואנצפלוגרפיה) מודדת את הפעילות החשמלית במוח, ומטרתה לאתר בעיות הקשורות לפעילות זו. במהלך הבדיקה המטופל מחובר לאלקטרודות המונחות על הקרקפת, ותוך כדי, מתבצע רישום ותיעוד של הפעילות החשמלית במוחו. הבדיקה אינה כואבת ונעשית ממגוון סיבות רפואיות, ביניהן חשד לפרכוס אפילפטי. היא מסייעת באבחון ובסיווג סוגי פרכוסים, והבדיקה היחידה המאבחנת אפילפסיה. לעיתים קרובות, הרופאים ממליצים על ביצוע הבדיקה בחסך שינה – מצב שבו המטופל מגיע עייף במיוחד ונרדם במהלך הבדיקה, כדי לשפר את איכות הרישום והמידע המתקבל ממנו. אצל ילדים, ניתן לבצע הרדמה כדי להשיג רישום במהלך השינה, אך יש חשיבות רבה לחומר ההרדמה הנבחר ולאופי ההשגחה במהלך התהליך.

מהי בדיקת וידאו EEG?

וידאו EEG היא גרסה מתקדמת של בדיקת EEG, המשלבת תיעוד וידאו עם רישום הפעילות החשמלית של המוח. במהלך הבדיקה, המטופל מצולם בוידאו כדי לאפשר לצוות הרפואי לתעד את תגובותיו, את התנהגותו ואף "לתפוס" אירועי פרכוס בזמן אמת. בדיקת וידאו EEG מתבצעת ממגוון סיבות כמו: להוכיח שאכן ישנה פעילות אפילפטית, לכמת פעילות אפילפטית בערנות או בשינה, וגם – כהכנה לניתוח אפילפסיה. 
שילוב נתוני וידאו עם רישום הפעילות המוחית מספקים תמונה מדויקת ומלאה של מצבו של המטופל, המסייעת בהתאמת טיפול מיטבי. הבדיקה נחשבת ארוכה מהרגיל, מכיוון שנדרש זמן כדי לתעד אירועים קליניים לא צפויים כמו פרכוסים. 
בדיקת וידאו EEG היא בדיקה יקרה, ולכן נדרשת הפניה מרופא מומחה, לרוב נוירולוג המתמחה באפילפסיה, יחד עם טופס 17 (התחייבות כספית מקופת החולים). מדובר בבדיקה שדורשת התחייבות מיוחדת מקופת החולים, ולכן חשוב לוודא שהמכון או בית החולים שבו מתבצעת הבדיקה נמצאים בהסדר עם הקופה.

המלצות להכנה לבדיקה

שימו לב: אלו המלצות כלליות, ובכל מקרה, יש למלא אחר הוראות הרופא/ה שלך לקראת הבדיקה.

  • ניתן לחפוף שיער בערב שלפני הבדיקה, אך עדיף לא להשתמש במרכך שיער או במוצרים אחרים לטיפוח השיער.
  • מומלץ להימנע מצריכת מזון ומשקאות המכילים קפאין בשש השעות שלפני הבדיקה.
  • יש ליטול את התרופות הקבועות כרגיל, אלא אם התקבלה מהרופא הנחיה אחרת.
  • מומלץ להביא שמפו ומגבת, כדי לחפוף שיער לאחר הבדיקה. במידה וחומר ההדבקה לא הוסר מהשיער אל דאגה: הוא צפוי להתנקות לחלוטין לאחר כמה חפיפות בשמפו רגיל.

מצורפת כאן הרצאה חשובה ומעניינת של פרופ' אנדראה ניסנקורן, מנהלת יחידת נוירולוגיה ילדים במרכז הרפואי וולפסון ומנהלת שותפה של מרכז מג"ן למחלות נדירות, המסבירה באופן מפורט על בדיקות ה-EEG וההכנות לקראתן. מומלץ מאוד לצפות בה במלואה!

דילוג לתוכן