מוות פתאומי לא צפוי בחולה אפילפסיה (SUDEP)
סינדרום SUDEP – SUDDEN UNEXPECTED DEATH IN EPILEPSY – הוא מוות פתאומי ולא צפוי של חולה אפילפסיה, שמלבד האפילפסיה היה במצב הבריאותי הרגיל שלו.
המוות אינו קשור לאירוע חירום כמו לפרכוס ממושך או לרצף התקפים מתמשך ללא התאוששות בין הפרכוסים (סטטוס אפילפטיקוס), לטביעה או להרעלה אלא מתרחש מסיבה שאינה ידועה מראש. במקרי מוות פתאומי מאפילפסיה לא נמצאת סיבה אחרת לארוע,, גם בנתיחה שלאחר המוות. המוות יכול להתרחש בנוכחות עדים או בהעדרם, לעתים נצפה פרכוס או שיש סימנים המעידים על פרכוס לפני המוות.
מי נמצא בסיכון למוות פתאומי מאפילפסיה?
מוות פתאומי מאפילפסיה אינו שכיח – הוא מדווח ב-1 לאלף מבוגרים חולי אפילפסיה (כלומר אינו מתרחש ב99.9% מהחולים) ואף פחות מכך בילדים.
מוות פתאומי מאפילפסיה יכול להתרחש בכל זמן, בעיקר בחולים שההתקפים שלהם לא מאוזנים.
למרות שהסיבות למוות פתאומי מאפילפסיה עדיין אינן ידועות בוודאות, ידועים גורמי סיכון המגדילים את הסיכון למוות פתאומי:
גורמי הסיכון העיקריים למוות פתאומי מאפילפסיה כוללים התקפים טוניים-קלוניים לא מאוזנים והתקפים שמתרחשים בלילה (משינה). חולי אפילפסיה עם התקפים מסוג אבסנס (בהיות או "ניתוקים") או עם התקפים מיוקלוניים בלבד כנראה אינם בסיכון מוגבר למוות פתאומי מאפילפסיה.
דילוג על מנות של תרופות אנטי- פרכוסיות או הפסקת טיפול שלא על פי הנחיית הרופא, עלולים להפחית את השליטה בהתקפים, ולהגביר את הסיכון למוות פתאומי מאפילפסיה.
כיצד ניתן להפחית את הסיכון למוות פתאומי מאפילפסיה?
מה גורם למוות פתאומי לא צפוי מאפילפסיה?
הסיבה למוות הפתאומי עדיין אינה ידועה, בין היתר כי המוות מתרחש לעיתים קרובות בלילה או תוך כדי שינה, ללא אנשים ערים שעדים לו. קיימים מספר גורמים אפשריים לכך ויתכן גם שילוב שלהם. גורמים שתורמים לתופעה זו כוללים קושי לנשום המביא להפסקת נשימה (לפעמים גם בגלל חסימה פיסית של דרכי הנשימה במהלך התקף), הפרעות קצב בלב, או הפרעה בתפקוד המוח ובעיקר בגזע המוח השולט על תפקודים חיוניים כגון נשימה ותפקוד הלב. לעיתים קרובות מוות פתאומי מאפילפסיה מתרחש תוך כדי התקף אפילפטי או מיד אחריו. יחד עם זאת, המוות לא בהכרח קשור להתקף. הבנת הגורמים למוות פתאומי מאפילפסיה, כולל גורמים גנטיים אפשריים, נמצאת כיום בעדיפות גבוהה כנושא מחקרי בעבודות קליניות ומעבדתיות העוסקות בחקר אפילפסיה.
מה מומלץ לשאול את הרופא?
הערה לסיום
המידע במסמך זה עלול להראות מאיים או מלחיץ, אך הוא חשוב בכדי להפחית את הסיכון למוות פתאומי מאפילפסיה. ניתן להשפיע על הסיכון רק אם מודעים לו, מכירים אותו היטב ויודעים מה ניתן לבצע בכדי לצמצמו. בעבודות ובמשאלים שונים שנערכו בקרב חולי אפילפסיה ובקרב הורים לילדים עם אפילפסיה נמצא שרוב האנשים עם אפילפסיה מעוניינים לדעת ולהכיר את הנושא ולשוחח עליו עם הרופא המטפל.
המסמך נכתב על ידי חברי הועד של הליגה הישראלית למניעת אפילפסיה: פרופ ברוריה בן זאב, פרופ שרה אייל, ד"ר איריס נוימן, ד"ר דנה אקשטיין, ד"ר אילן לינדר, ד"ר פיראס פאהום וד"ר משה הרשקוביץ.
מידע טכני ועזרים
מידע שימושי
2025 © כל הזכויות שמורות לעמותת איל – אגודה ישראלית לאפילפסיה | תנאי שימוש | מדיניות פרטיות